Umur Baru 8 Tahun Tapi Pencapaian Dia Tahap Dunia. Dia Bukan Orang Kulit Putih, Tapi Dia Dari India, Siapa Kata India Tak Hebat? | fasihah.com


January 1, 2011

Umur Baru 8 Tahun Tapi Pencapaian Dia Tahap Dunia. Dia Bukan Orang Kulit Putih, Tapi Dia Dari India, Siapa Kata India Tak Hebat?

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Sudah bangun pada pagi tahun baru? Ke tak bangun lagi sebab malam tadi tidur lambat sebab sambut tahun baru? Alhamdulillah, masih bernafas lagi di tahun baru. Maka, perlu diingat, tahun baru bermakna usia kita makin bertambah. Itu maksudnya, hayat kehidupan kita juga makin pendek.

Maka, pagi-pagi tahun baru ni, aku tengok ramai benar buat entri azam baru dan tahun baru, review dan segala macam. Ok, apa kata kita baca kisah budak umur 8 tahun yang dunia dah iktiraf dia ni. Mana tahu dapat sunting semangat untuk Iqra' (baca dan muhasabah) diri kita balik kan untuk berjaya. Yang penting bukan berjaya kat dunia sahaja, tapi hingga akhirnya di sana nanti. ok? :)


Sreelakshmi Suresh, the 'Youngest Web Designer girl of the world'

Nak tahu siapa yang iktiraf dia?
American Association of Webmasters Membership Logo
First Member ever, under the age of 18

Ok, nampak tak atas tu? First Member ever, under the age of 18. Ha, hebat kan? Ok, lagi 1, Registered Member? tahu apa maksudnya? Maksudnya, American Association Webmasters ni yang ambil dia masuk association ni bukan dia yang daftar sendiri. Ha, hebat kan?

Ok, nak tahu lagi apa yang hebat sangat dia ni?

Sebab dia perempuan la! Eceh, hehe

Tak kagum ke? 8 tahun, Dunia dah iktiraf dia. Agak-agak sebab apa dia boleh jadi hebat? Sebab Matematik. Teknologi ni terdiri daripada Matematik. India punya silibus Matematik lebih Advance daripada Malaysia sebenarnya. Kita yang kat Malaysia sahaja ni yang tak tahu. Dia belajar Table sampai 16. Kita belajar sampai 2 sahaja. Means Dua Digit. Itupun sampai 12 sahaja kan? Hehe ;)

Tak rasa hebat lagi ke? Ok, jom lihat list AWARDS yang dia dah dapat, bagi korang percaya.

Sreelakshmi Suresh has wons :
  1. American Webmasters Association Merit Award - USA 
  2. Golden WebPage Award of Excellence - USA
  3. Art Space World Web Award of Excellence 2006 - 2007 - Canada 
  4. Sixty Plus Design Educational Award of Excellence - Canada 
  5. Feebleminds Award of Excellence - UK  
  6. La Luna Niche Best of the Web Award -UK
  7. Penmarric Bronze Award - Canada 
  8. Majon Web Select Seal of Excellence Award - USA 
  9. Webmasters Ink Award for Excellence in Web Design - USA  
  10. AIHC Platinum Award (USA) 
  11. WM8C Stamp of Excellence Award (USA)
  12. Poetic soul Award (Brazil)
  13. Planeta Foto Silver Award (Brazil)
  14. 37th Texas Web Award (USA)
  15. Mom's Global Award for Inspirational Website 2006 (USA) 
  16. The Webuilders TS Gold Award (UK) 
  17. VARNAM Excellance Award 2008
  18. Storm Keeper Award of Excellence 
  19. National Child Award for Exceptional Achievement 2008
  20. Lions Internationals Young Achiever Award 2007
  21. Lions Internationals Young Achiever Award 2008
  22. Gold Web Award 2008 (USA)
  23. Young Achiever Award from Rotary Club
  24. Excellence Award from Rotary Club 
  25. Swadeshi Science Congress Excellence Award 
Ok, sekarang macam mana? Dia umur 8 tahun dah ada 25 awards. Kita ada berapa awards dah peringkat dunia? Aku bukan nak cakap aku bagus. Tapi aku kagum dengan dia. Korang tak kagum? Orang kata India negara Miskin, tapi dalam yang tersirat sebenarnya dia makin jauh ke hadapan dalam teknologi. Cuba fikir Malaysia pula ya, kita expert dalam bidang apa agaknya? Sebab itulah pentingnya Ilmu.

Kalau ada Ilmu, kita boleh berjaya. Dengan syarat, kita kena kongsikan dan sampaikan Ilmu yang kita ada. Bukan tamak simpan sorang-sorang. Kalau nak berjaya, jangan berjaya sorang-sorang. Selfish namanya. Ok, kalau dari perspektif Islam, kita kena berdakwah. Berdakwah maksudnya kat sini, menyebarkan Ilmu. Sampaikan kepada yang lain. Lagi 1, jangan cakap dia pandai, hebat sebab dia genius, dah memang dia diberikan, GIFTED. Ok, genius pun, cube lihat Bill Gates, sebelum dia berjaya berapa kali dia gagal? Ada ke dia terus naik? Tak kan?

Jadi macam itu kita, Kalau nak berjaya, bukan boleh terus naik mencanak macam halilintar. Zuppp. Sampai atas sekali. TAk ada. Ini semua usaha. Tak kira dalam apa bidang pun. Ok, as a Muslim, live the way Muslim is. Islam is the way of life. Lepas berusaha, jangan lupa berdoa. Ok? :)

Rasa tiba-tiba macam jadi motivator pula. Haha Ok, nak lihat antara web yang telah Sreelakshmi bangunkan? Ni web dia http://www.stateofkerala.in/ . pergi lihat. Dia bukan buat web untuk 1 organisasi yang kecil sahaja tahu? Ok, nak tahu lagi? Dia juga bangunkan website untuk sekolah dia, pergi sini pula http://www.presentationhss.com/sreelakshmi.htm .

Ok, jadi kalau dah berazam tahun baru ni jangan lupa nak berusaha dalam mencapai azam tersebut. Ok? :) Selamat tahun baru 2011. ;)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

20 comments:

iwan_dextrous said...

wow..dahsyat..anugerah tuhan yg begitu hebat

Dextrous cyber life

nazirulhazwan~ said...

malaysia pulak sibuk memperbodohkan rakyat, graft A upsr,pmr spm direndahkan, mane tak rakyat2 jadi bodoh. dpt markah 15% utk addmath spm da lulus, haih.

saya_arief said...

hebat la adik nih.
:D

FasiHaH SupiaN said...

@iwan_dextrous
yup..hebat kan..:)

FasiHaH SupiaN said...

@nazirulhazwan~
huhu tak tahu lah disebalik peningkatan pada dasar itu ada yang tersirat ke tak sebenarnya kan naz..

FasiHaH SupiaN said...

@saya_arief
hebat kan?so bila arief nak jadi hebat pulak? :)

faten muhamad said...

wow.
bangga dengan india sebentar.
hebat dia.
hebat lagi Pencipta dia. huhu

Farah Hanim said...

hebatnye budak tu ~ :D

mappiau said...

waaah hebatnyer budak nih, akak juz dapat award dari blogger jerk hihihi

arep_lockermonth said...

pencapaian dia mmg vavavoom la~

FasiHaH SupiaN said...

@faten muhamad haa,itu memang betul Of Coz Pencipta Lagi Hebat, Tanpa Pencipta tiada lah yang tercipta begitu :)

FasiHaH SupiaN said...

@Farah Hanim hebat :)

FasiHaH SupiaN said...

@mappiau hehe award la juga kan kak :)

FasiHaH SupiaN said...

@arep_lockermonth wah vavavoom tu apa pulak arep?;)

Faiz said...

sebeanrnya ICT di India lebih maju dari mana2 negara di dunia ini..kalau nak tahu hackers terbesar dunia adalah dari India..mereka miskin sebab rasuah saja..terlalu banyak rasuah negara terancam..dorang miskin dengan harta..tp kaya dengan ilmu dan teknologi..

p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)

****KLIK ENTRI TERKINI DISINI****

Nur said...

woah...awesome

FasiHaH SupiaN said...

@Faiz yup, benar saudara faiz. bila faiz sudah berhujah..hehe

FasiHaH SupiaN said...

@Nur ya really awesome!;)

si pendek dan moody said...

dasyat gila blajar sampai 16 digit !! kalau aku dh lama kiokkk T___T

FasiHaH SupiaN said...

@si pendek dan moody sebenarnya matematik mudah, cuma kita je kat malaysia ni tak diajar dengan cara yang mudah, sebab tu asyik fikir matematik tu susah..:)