Tutorial: Membuat Reply Di ruangan Komen | fasihah.com


March 21, 2011

Tutorial: Membuat Reply Di ruangan Komen


Pemilik blog Anak Jawer memberikan mesej di FB menanyakan, bagaimana nak buat reply to comment. Dia kata itu tag, hehe tag pun tag lah AJ. Basically, kalau kita nak reply comment orang itu, kita tinggal klik 'BALAS' or 'Reply to comment' sahaja, jadi nanti keluarlah @::blog abak jawer::


Jadi AJ nak tahu lah ya macam mana nak letak 'BALAS' tu? Ok, macam gini..
Wanda2u ajar, ada 5 langkah, sila ikut step-step nya ya AJ. =)

Langkah 1
Log in blog => Dashboard => Design => Edit HTML . Seterusnya tick pada "Expand Windget Templates".


Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan kekunci Ctrl+F. Anda akan lihat bar "Find" akan terpapar. Kemudian,  taip atau paste kod <Data:commentpostedbymsg> atau kod <data:commentpostedbymsg/>  dan tekan Enter. Jika tida kod <data:commentpostedbymsg> sila gunakan pula kod <dd class='comment-footer'>
carian ctrl+F

Langkah 3
contoh untuk dapatkan ID anda di Edit HTML

> Salin kod di bawah dan edit pada bahagian yang di tanda warna merah dengan menggantikan ID blog anda

> Untuk mengetahui ID blog anda, sila lihat URL pada page Edit HTML. (lihat paparan gambar di atas) 

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>[Reply to comment]</a></span>

Langkah 4


contoh untuk masukkan  kod HTML yang di "copy" dari (langkah 3)

Salin kod yang telah siap di edit (rujuk langkah 3) dan kemudian, paste kod tersebut di bawah atau selepas kod <data:commentpostedbymsg> atau <data:commentpostedbymsg/> atau kod <dd class='comment-footer'> (rujuk langkah 2)

Langkah 5 

Akhir sekali klik Preview dan jika tiada mesej 'Error" yang terpapar, klik "Save".
p/s: Terima kasih wanda2u . AJ, kalau tak faham, kasi tahu Ok. Sekian. :)

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

8 comments:

YUL said...

nice tutorial. baru tau macam tu eh sbnrnya, expert jugak eh main code2 html nie.

::blog anak jawer:: said...

tq FS...dah boleh dah....hehehe..lain kali AJ tanye lagi ea...thank a lot...

mariah said...

Alhamdulillah.. akhirnya dapat juga mencari tutorial berkenaan ini..... syukran2..

FasiHaH SupiaN said...

@YUL xadalah YUL, belajar dari blog lain..terrer pe mendanya..huhu

FasiHaH SupiaN said...

@::blog anak jawer:: no big deal lah AJ! :)

FasiHaH SupiaN said...

@mariah afwan! :)

nida husna said...

mcm mana nak buat ruang komen ni kuar kat link baru mcm kat blog awak ni??
taknak ruang komen kat bawah post lagi..

Anonymous said...

@nida husna