Gambar Gerhana Bulan Penuh 16 Jun 2011 | Gerhana di Google Pun Ada | fasihah.com


June 16, 2011

Gambar Gerhana Bulan Penuh 16 Jun 2011 | Gerhana di Google Pun Ada

Assalamualaikum semua. Salam sejahtera. Berita terkini. Hari ini, 16 Jun 2011, telah berlakunya gerhana bulan penuh. Wartawan Fasihah melaporkan buletin utama maya. huhu Yeah, Total Lunar Eclipse di Google. So, bagi sesiapa yang tidak dapat melihat awal pagi tadi, boleh ke Google.



Antara gambar Gerhana Bulan Penuh awal pagi tadi.

Gambar gerhana bulan 1 jam 30 minit sebelum gerhana penuh




Gambar gerhana bulan 1 jam sebelum gerhana penuh



Gerhana penuh berlaku pada pakul 3.12 pagi waktu Malaysia/Singapura. Kejadian gerhana bulan terakhir berlaku pada 12 Dis lepas. (sumber: Reuters)
Gerhana bulan wujud apabila  bulan melalui sebahagian daripada bayang-bayang bumi. Kejadian ini cuma boleh berlaku ketika  bulan purnama, dan apabila matahari, bumi dan bulan terjajar pada satu barisan yang sama, atau sangat-sangat hampir. Jenis dan panjang suatu gerhana bulan bergantung pada kedudukan bulan yang relatif kepada nod orbitnya. azhan

"Sesungguhnya kedua-dua matahari dan bulan adalah daripada tanda-tanda kekuasaan Allah tidak berlaku gerhana kerana kematian atau kerana hidupnya seseorang, apabila kalian menyaksikan fenomena gerhana tersebut maka solatlah dan berdoalah” [Riwayat Muslim]

Berikut merupakan video Gerhana Bulan Penuh oleh NASA. 





TERIMA KASIH SUDI BACA^^

10 comments:

::blog anak jawer:: said...

wow..cantik nya...tak dpt tengok..pagi td je dpt tengok siket....

-Yok mampir diluk = pelajar universiti tapi perangai serupa penghuni tirai besi.....

afandi said...

tunggu brutalsolo jawab.memang tak ada punya... aku fandi kerja dengan bapak mei bini si brutalsolo..memang brutalsolo tu kahwin dua ..mau tak jadi kahwin bercinta dengan mei tu dari sekolah rendah lagi..siam tu fandi tak berapa kenal

nazirulhazwan~ said...

sejak dua menjak ni FS rajin men SEO nampaknye.hehe

Ardini Humaira said...

SubhanAllah
:)

Mohamadazhan.com said...

knp video lebih ruang tu.hehe..edit html code semula =)

FasiHaH SupiaN said...

@::blog anak jawer::ok lah tu dpt tgk juga :)

FasiHaH SupiaN said...

@afandialamak fandi, apesal blog ko aku tak boleh akses, kiranya memang betul lah si brutalsolo tu kawin dua...

FasiHaH SupiaN said...

@nazirulhazwan~hobi baru lah naz...ko terima tak kalau aku jawab macam ni?huhu

FasiHaH SupiaN said...

@Ardini Humairakak dini nampak dok?kat kelantan.hehe

FasiHaH SupiaN said...

@Mohamadazhan.comakan edit kepada yang mesra seo ni azhan....tapi syg sgt dengan yang ni..:(