Pantun Buat Si Pemalas ... | fasihah.com


July 13, 2011

Pantun Buat Si Pemalas ...


Mari, saya mahu kongsikan satu pantun, terbaik dari ladang..... Ambil daripada sukses corner.. Moh kita baca moh...


Apasal laa, aku belum terfikir nak bentang sejadah
Hidup senang rezeki datang melimpah,
Nak dirikan sembahyang rakan baik setan suruh lengah-lengah,
Atau nak tunggu Allah tarik nikmatku sampai menangis keluar air mata darah…

Untuk diriku dan kawan-kawanku yang tersayang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang-bayang,
Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri tanpa roh malam siang...

Apasal la aku malas sembahyang,

Kerja dah best keluarga pun dah senang,
Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,
Takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang..

Apasal la aku malas sembahyang,

Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,
Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,
Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang...

Apasal la aku malas sembahyang,

Main bola aku sanggup sampai petang,
Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,
Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang...?

Apasal la aku malas sembahyang,

Aku kena ingat umur kita bukannya panjang,
Pagi kita sihat petang boleh kejang,
Nanti dalam kubur kena balun sorang-sorang....

Apasal la aku malas sembahyang,

Siksa neraka cuba la aku bayang,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh halang!!!


Very Nice kan? ;)

Solatlah kamu sebelum kamu disolatkan..



TERIMA KASIH SUDI BACA^^

12 comments:

syarifahsidrus said...

apesal la dah tak de idea na update blog.haha,boleh tak kak fasihah?
kadang2 kita sedar semua tu, tapi susah juga nak berubah kan

Mya said...

terbaik!!! =)

Sunah Sakura said...

dulu along usop de gak kongsi pantun tentang malas sembahyang ni.. lebih kurang macam ni.. bagus kan diorang buat pantun camni...

H.J said...

pantun berapa rangkap ni?hehe

JIJI YU said...

herkkk

Anyyss Shuhaimi said...

bagus la pantun ni..:)

FasiHaH SupiaN said...

@syarifahsidrusakak ni idea ada, mood takdak, aduyai fatin....

FasiHaH SupiaN said...

@Myayg pasti bukan sy yg buat.haha

FasiHaH SupiaN said...

@Sunah Sakurayup, betul tu angah..bagi kesedaran dgn pantun gitew

FasiHaH SupiaN said...

@H.Jkira sendiri. =.=''

Ardini Humaira said...

haaa best pantun ni. moga2 ambil iktibar :)

sergeant keroro said...

nice! :)