Khabar Angin Akan Berkahwin | fasihah.com


February 4, 2012

Khabar Angin Akan Berkahwin

Penat layan orang yang suka sebarkan 'dengar-dengar'. Tak payah cerita panjang sangat, saya kira status saya yang 1 malam ini cukup untuk menjelaskan segalanya.

Klik gambar untuk membaca dengan lebih jelas, atau direct terus ke Facebook saya

Juga, jika saya ada selitkan hadith, saya sertakan riwayat siapa, mungkin ada yang terlepas pandang. Tapi jika tiada, sila beritahu. Sebab saya percaya, memang segelintir manusia, memang nak sesuatu perkara itu benar-benar sahih baru hendak percaya.


Jadi, sama seperti khabar angin ini, masyarakat kampung terutamanya, memang cepat menyebarkan perkara 'dengar-dengar' ini. Harapnya, jika hendak beribadah dan beramal dengan sesuatu, anda tekun mencari riwayat siapa, hadith sahihnya bagi memantapkan kepercayaan. Begitu juga dengan perkara lain. Kalau setakat khabar angin, janganlah mudah disebarkan tanpa tahu kebenarannya.


Rasa kesal bila ada yang menyebarkan ura-ura dibelakang tanpa tuan badan sendiri tak pernah planning perkara tersebut. 


Ya, kalau kata tak ready, semua orang tak ready. Ok, bagi saya, setiap orang tu lain prinsipnya. Dan sungguh, prinsip saya bukan untuk kahwin masa terdekat. Wallahua'lam.


Hentikan sebaran 'dengar-dengar'. Banyakkan selawat bukankah lagi bagus?

TERIMA KASIH SUDI BACA^^

10 comments:

syarifahsidrus said...

jangan tension2 kak fasihah. abaikan je lah cakap2 orang tu ye.

tetamu said...

salam Maulidur Rasul

L said...

huhu, biala jerlah orang nk kata pa pun, kalau kita betul,, xperlaa..

jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/sila-baca.html

♥cik shaf♥ said...

wah seha..mcm artis gitu ade gosip2 ni..hehe..gurau je..,ujian tu..sabar ye..,salam maulidur Rasul :)

H.J said...

dia rasa dengar2 tu dah benar dah citer tu...haha..mungkin sumber dia dengar tu memang yang terkuat..haha

visitme@FaTiN cOrNeR said...

rileks seha..aku belum lg dgr ura2 ko nk kawen..

mulut org mmg susah nk cover..jgn tension okayh!

salam maulidur rasul..

Iffah Afeefah said...

kdg kite pon kene jage kata
takut tersalah bcara tu org slh anggp

laskar pelangi said...

maybe tak lama dah tu..ehek3
=)
salam maulidur rasul :))

kayna said...

think positif. mungkin diorang tak sabar nak raikan majlis fasihah kot. nak makan best2.. nak tempah baju ikut theme. ahaks.

Cik Aqilah Wardah said...

weeetttt!! weetttt!!! selamat sem baru!! ^__^